Историческа победа на опозицията на местните избори в Турция

Историческа победа на турската опозиция на местните избори според неокончателните резултати.

Според преброени 95% от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) - на 35,67%., информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Избирателната активност е била 73,95 процента.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победата си на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа при преброени 96% от бюлетините.

Малко по-рано и настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, също от опозиционната НРП, обяви победа на вота. По последни данни, според почти 90% от преброените гласове, Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите. За кандидата на управляващата ПСР Тургут Алтънок са гласували 31,9%.

Хиляди се струпаха в района на кметството на Анкара и по улиците на столицата, Хората развяваха турски знамена и на НРП, както и на основателя на Република Турция Кемал Ататюрк. От късно вечерта до малките часове на денонощието цели семейства с малки деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под съпровод на тъпани, видя кореспондентът на БТА в турската столица.

Според неокончателните данни кемалистката НРП печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи.

Президентът Ердоган през нощта заяви, че неговата партия партия и неговият алианс не са постигнали желания резултат на местните избори и трябва да се подложи на "самокритика".

В реч пред свои поддръжници в Анкара Ердоган заяви, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за алианса му.

"Девет месеца след победата ни на парламентарните и президентските избори през май 2023 г., за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме, на общинските избори. Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно. Това бяха демократични избори. Хората ни предадоха своето послание, своята воля и предупреждения", каза Ердоган.

Партията на Ердоган изостава на избори за първи път от повече от две десетилетия негово управление.

Опозиционната НРП за първи път от 1977 г. печели на избори, заяви председателят на опозиционната партия Йозгюр Йозел в централата в Анкара.

По думите му ПСР на Ердоган губи заради тежката икономическа ситуация в страната и влошаването на положението, свързано с върховенството на закона.

"Турците нанесоха най-тежкия удар на избори на президента Реджеп Ердоган и на партията му, те затвърдиха опозицията като политическа сила и утвърдиха кмета на Истанбул Екрем Имамоглу като основния опонент на президента", коментира Ройтерс.