Турция обяви за "персона нон грата" 10 западни посланици

Посланиците на 10 западни държави в Турция, бяха обявени за „персона нон грата“, съобщи президентът Ердоган.

Причината е, че са изразили подкрепа и са поискали освобождаването на турския активист Осман Кавала, предава Ройтерс.

„Заповядах на външния ни министър и казах какво трябва да се направи. Тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага“, каза Ердоган в реч в град Ескишехир в Северозападна Турция.

"Те ще познаят и разберат Турция. В деня, в който не го направят, те ще си тръгнат", каза той под аплодисментите на тълпата.

Обявяването на персона нон грата е първата стъпка в дипломацията преди експулсиране.

Решението на турския президент е за посланиците на Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Съединените щати, Канада и Нова Зеландия.

Всички те излязоха с обща позиция с настояване на справедлив и навременен изход от процеса срещу Кавала. В писмото на посланиците се посочва, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция.

Турското външно министерство определи позицията им като намеса в съдебната система на страната.

Осман Кавала - бизнесмен и филантроп, е в затвора от 2017 година, въпреки че не е осъден. 64-годишният активист беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 година в парка „Гези“ в Истанбул.

Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на провалилия се преврат през 2016 година.

Ако сега бъде осъден, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.

Самият Кавала отхвърля всички обвинения, а правозащитни организации определиха процесът срещу него като политически.

Европейският съд за правата на човека призова за незабавно освобождаване на Кавала през 2019 година, а Съветът на Европа заплаши със санкции Турция, ако Осман Кавала не е освободен до края на ноември.

Следващото заседание от процеса срещу него е насрочено за 26 ноември - почти 4 години след арестуването му.