У нас 1 с коронавирус заразява 1, вижда се светлина в тунела

Новорегистрираните заразени с коронавирус у нас за последното денонощие за 36. Общият брой на инфектираните е 2211, от които активни - без оздравелите и починалите, са 1505.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Изследвани са още 1094 проби. Активните области са 9. От новопотвърдените 15 са в болница.

От новорегистрираните случаи 10 са в София - 931 общо. Почти нямаме вече случаи в старческите домове, в домовете за младежи с умствена изостаналост, в болниците са сведени до минимум, допълни Кантарджиев.

Децата са 6% от заболелите, медиците са 11 на сто. Излекуваните вчера са 25.

Има трима починали - мъж и жена в "Пирогов", 31 годишен мъж с диабет в Ямбол, без COVID-19 щеше да живее години, каза още експертът.

Когато един болен заразява с коронавирус по-малко от един, това означава, че епидемията гасне - у нас в момента това репродуктивто число варира от 0,8 до 1,2, поддържаме го около 1 в момента. В началото на май беше 1,17. Ако с още малко усилия спазваме мерките и постигнем 10 души да заразяват по-малко от 10, т.е. репродуктивното число е под 1, значи виждаме светлина в тунела, обясни проф. Кантарджиев.

Времето за удвояване на епидемията у нас стана над месец. В началото, през март беше 10 дни. Изводът - мерките дават резултат, да спазваме отстояние, хигиена и да не се събираме много хора на едно място, призова експертът.

В Габровска област има огнище на Ку-треска - 14 случая, в две кравеферми и една овцеферма, колегите са изследвали заболелите за коронавирус, но трябва да се внимава - и при други инфекции се вдига висока температура, подчерта проф. Кантарджиев.