Убиецът на Джордж Флойд може да получи 40 г. затвор

Американската прокуратура обвини още трима полицаи за смъртта на убития при арест в Минеаполис Джордж Флойд, съобщи АП.

Обвинението към полицая Дерек Човин, който е притискал с коляно врата на Флойд, е засилено до убийство от втора степен. Това обвинение, ако бъде прието от съда, може да доведе до присъда от 40 години затвор. Човин, както и другите трима полицаи - Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао, бяха уволнени миналата седмица.

Новите обвинения бяха повдигнати от главния прокурор на щата Минесота Кийт Елисън, който определи протестите, избухнали след смъртта на Флойд, като "драматични и необходими".

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че е против армията да участва в потушаването на бунтовете, предаде Би Би Си. Той направи изявлението си 48 часа, след като президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати военните срещу протестиращите.

"Не подкрепям активирането на Закона за потушаване на бунтовете", заяви Еспър на пресконференция в Пентагона. "Възможността за използването на войници на активна служба за правораздаване трябва да се използва само като последен вариант и само при най-неотложна и крайна ситуация. В момента не се намираме в такава ситуация", подчерта Еспър.

Той определи убийството на Флойд като "ужасно престъпление". Това е трагедия, която сме виждали да се повтаря прекалено много пъти, заяви още Еспър.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече съобщения в медиите, че по време на протестите в петък вечерта е отведен от Сикрет Сървис в бункер под Белия дом. В интервю за Fox News radio той заяви, че е посетил бункера само за инспекция, а не да се крие.

Част от протестиращите в САЩ вече наричат Тръмп Bunker Baby.

Хиляди протестираха заради заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд и в Европа.

Безредици избухнаха край американското посолство в Атина снощи, задържани са 12 души. Според изданието "Етнос" анархисти са хвърляли срещу полицаите камъни и коктейли "Молотов", запалили са контейнери с боклук и са разбили витрини на магазини, съобщи БНР. Полицията е използвала сълзотворен газ.

Демонстрации срещу полицейското насилие в САЩ имаше и в Стокхолм и Ротердам.