Убити 6-ма френски хуманитарни работници

Френският премиер Жан Кастекс заяви, че Франция няма да остави безнаказана смъртта на шестима млади френски хуманитарни работници в Нигер, които бяха убити в неделя заедно с шофьора и екскурзовода си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Те са били нападнати и убити от въоръжени мъже с мотори-съобщава Ройтерс.

"Това е трудна за проумяване низост, която ни шокира още повече с това, че жертвите са млади, граждански осъзнати хора, ангажирани с хуманитарна дейност", каза премиерът.

По-рано вчера Кастекс участва в заседание на ключови министри с президента Еманюел Макрон, посветено на нападението в Нигер.

"Реших да увелича мерките за сигурност на нашите граждани в региона", заяви Макрон в Туитър след заседанието. Според президента нападението е очевидно терористично, макар и за него до момента да не е поета отговорност.

По информация на нигерските власти шестимата французи, които са били на туристическа обиколка в резерват за жирафи, както и техните водач и шофьор, нигерски граждани, са били убити от въоръжени мъже с мотори, предаде Ройтерс. Неизвестни мъже са нападнали групата, работила за хуманитарната организация "ACTED", в резерват на около 65 километра от нигерската столица Ниамей.