Министър Денков: Учебната година може да започне на 5-ти септември

Обмисляме, заради пандемията, новата учебна година да започне с 10 дни по-рано, на 5 септември, за да има време за преговор и наваксване на материала - обяви образователният министър Николай Денков за БНТ.

Решението обаче ще бъде взето само при консенсус в обществото, подчерта той. Според него учебният срок и настоящата учебна година ще завършат по план и няма да има удължаване, освен ако няма "форсмажорни обстоятелства".

Желанието на Министерството на образованито е децата да завършат учебния срок присъствено, въпреки разпространението на коронавируса, каза още министър Денков.

"Омикрон вълната ще донесе повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно. Това, което е новото, че всичко се развива много по-бързо - т.е., ние трябва да сме готови за много по-бързо нарастване на броя заразени. Знаете, в София вече заболеваемостта е над 1 500 на 1000 000. Но амбицията ни е да завършим срока с децата в училище" - обяви просветният министър.

Тестове за учениците има до края на януари. Направена е нова поръчка с променени правила, за да се избегнат съмнения за корупция. В новата поръчка чувствителността на тестовете е по-висока, отколкото на сегашните, каза проф.Денков. И напомни, че родителите могат да оставят детето си на онлайн обучение, ако имат притеснения заради вируса.