Референдуми в окупираните от Русия 4 украински области

Проруските лидери на окупираните четири украински региона обявиха плановете си да проведат референдуми за присъединяване към Русия идните дни.

Референдуми ще се проведат между 23 и 27 септември в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. Областите представляват около 15 процента от територията на Украйн. Някои от проруските власти в тези региони определиха допитванията, подготвяни от няколко месеца, като ултиматум към Запада да приеме руските териториални завоевания или да се изправи пред тотална война.

"От самото начало на специалната военна операция, а и преди това, твърдим, че народите в тези територии трябва сами да решават своята съдба", каза руският външен министър Сергей Лавров.

По подобен модел беше анексиран Кримският полуостров през 2014 г.

РЕАКЦИИТЕ

Първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че блокът няма да признае резултата от референдумите.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон недвусмислено отхвърля тези референдуми.

"Знаем, че тези референдуми ще бъдат манипулирани, знаем, че Русия ще използва тези мними референдуми като база за анексиране на тези територии сега или в бъдеще. Нека бъда ясен, ако това се случи, а това още не е сигурно, САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия. Отхвърляме недвусмислено руските действия и ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да накараме Москва да си плати и да подкрепяме Украйна".

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи плановете за допитванията като "пародия" в кулоарите на 77-ата сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Тези референдуми няма да имат никаква правна стойност, да не говорим за анексирането на територии, в които се водят бойни действия. Това, което Русия обяви, е една пародия. Единственото истинско нещо е войната, на която Русия се реши, и съпротивата на Украйна".

Референдумите ще са нагласени, пък е мнението на германския канцлер Олаф Шолц.

По думите му "имперските амбиции" на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако той не признае, че не може да спечели войната.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи плановете на проруските власти:

"Много въпроси има по този повод, но какво всъщност се случи, какво прозвуча от това, което не е звучало и по-рано. Нашите позиции са известни. Само това трябва да ни интересува, не онова, което звучи някъде, а нещата, които са наша задача".