Започнаха референдумите в 4-те украински области

Започна гласуването в контролираните от руските сили Донецка и Луганска област, и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна.

Рефендумите бяха обявени от Москва "за присъединяване към Руската федерация".

Гласуването ще продължи до 27 септември.

Въпросите, на които хората трябва да отговарят са само на руски език.

"За излизане ли сте на Запорожка област от състава на Украйна, превръщането ѝ в самостоятелна държава и влизането ѝ в състава на Руската федерация с правата на неин субект" – така е формулиран въпросът, на който трябва да дадат отговор жителите на Запорожка областт.

Провеждането на референдумите ще бъде наблюдавано от руската Централна избирателна комисия, а самото гласуване ще става "от врата на врата".

Обявените референдуми от Москва бяха осъдени както от Украйна, така и от САЩ и ЕС.

По повод гласуването президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че решенията на руското ръководство не променят нищо за Украйна. Той заяви, че Русия планира да мобилизира до един милион души, но за това все още се мълчи. Той призова руските граждани да се противопоставят на намеренията на властите.

"Сега е време за избор. За руските мъже това е избор дали да загинат, или да живеят, да бъдат осакатени или да запазят здравето си. За жените изборът е да загубят завинаги мъжете, синовете, внуците си или някак да се опитат да ги защитят от гибел, от войната, от един-единствен човек. 55 хиляди руски войници загинаха в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени и осакатени. Искате още? Не? Тогава протестирайте, борете се, бягайте или се предайте в украински плен. Това са вариантите за вас да оцелеете", каза Зеленски.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха световните агенции.

Германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент да спре войната в Украйна.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова света да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна.

ЕС обсъжда нов пакет санкции срещу Москва. Той може да включва ограничения в сферата на информационните технологии, киберсигурността и цените на петрола, пише британският "Файненшъл таймс".