Петков: Българска делегация отива в Киев

Българска делегацията от управляващата коалиция ще пътува за украинската столица Киев в сряда, обяви премиерът Кирил Петков.

"Ще предадем каските и жилетките, които сме обещали от МС, малка или голяма, това е помощ. Коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна, а бидейки там, това е символика. Ще продължим да обсъждаме как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно, а и трябва да излезем с едно общо съобщение на коалицията, може би не веднага, но да чуем първо какви са техните реални нужди. Като Кирил Петков бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим така, че тази коалиция да излезе с една обща позиция", каза Петков.

Съставът на българската делегация все още не е известен - само "Има такъв народ" са посочили своя представител - Станислав Балабанов. От БСП няма потвърждение дали въобще ще изпратят човек в Украйна.

Българските пратеници ще пътуват до Полша, откъдето ще продължат към Украйна. Инициативата за посещението бе обявена след 4-дневно посещение у нас на външния министър на Киев Дмитро Кулеба.