Кисинджър: Да се възстановят мирните преговори между Русия и Украйна

Руските сили са подложили на обстрел повече от 40 населени места в Донецк и Луганск в Източна Украйна, предаде Би Би Си.

Убити са петима цивилни, съобщават украинските власти. 38 жилищни сгради са унищожени и повредени от обстрелите, при които са засегнати и училище, здравен лагер, център за отдих и железопътна гара.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обяви, че ситуацията в района на Донбас е „изключително лоша“ и страната спешно се нуждае от ракетни системи за залпово изстрелване, за да се опитат да си върнат места като южния град Херсон.

Руските военни заявиха, че пристанището на Мариупол вече е разминирано и функционира отново след три месеца боеве в града.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който предложи Украйна да отстъпи територия на Русия. "Украйна няма да направи никакви отстъпки на Москва и ще защитава с бой своя суверенитет", каза Зеленски.

Русия и Украйна са длъжни да седнат на масата на преговорите колкото се може по-скоро, заяви на Световния форум в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Според него, ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат да се разпространят по целия европейски континент, съобщава The Washington Post, цитирайки The Daily Telegraph.

Западът е длъжен на повлияе на Украйна, за да се възстановят преговорите с Русия, дори ако на Киев му се наложи да направи ред отстъпки, казва Кисинджър.