След напрежението, управляващите се разбраха

След напрежението по повод избора на подуправител на Здравната каса вчера, управляващите се разбраха за изход от ситуацията.

Лидерите на партиите, подкрепящи правителството се събраха на спешна среща в НС. Тази сутрин премиерът Денков предупреди, че през последните седмици коалицията "излиза от пътя".

"Вчера много ясно се видя, че има опасност да се тръгне в грешната посока. И тук сме абсолютно единодушни, вчера говорихме с ръководителите на парламентарната група на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл", каза премиерът през журналисти в НС тази сутрин.

Христо Иванов, Атанас Атанасов и Бойко Борисов решиха да поискат оставката не само на новоизбрания заместник-управител на НЗОК Момчил Мавров, срещу когото се обявиха от ПП-ДБ, но и на издигнатия от тях управител на Здравната каса Станимир Михайлов. Срещу него резерви имат от ГЕРБ-СДС.

Двете коалиции подготвят и регламент, по който да бъдат назначавани ръководствата на регулаторните органи., за което призова Денков.

"Разбрахме се да започнем разговор за регламент, който да бъде подписан най накрая - за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, който да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението. Както и се разбрахме, че с оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководство на НЗОК, ще отправим молба към управителя и подуправителя да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях, каза Христо Иванов.

Той потвърди подкрепата за премиера Денков и за вицепремиера Мария Габриел, и за работата на кабинета.

"Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да дадат оставка, защото това е най-бързият вариант. И заедно с целия пакет регламенти, как ще се избират от тук нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме. Като подпишем, да е ясно мнозинството – ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство за регулатори, за служби, което поставиха те като условия", заяви Бойко Борисов.

"Да, съгласни сме. Бяхме на разговора. Разумно е да се направи този регламент в партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство. Ще участваме в това нещо", каза и Делян Пеевски след срещата в парламента.