Увеличаваме производството на БЦЖ ваксина, правят плазма от кръв на кончета

Инвестиция от 22 млн. лева в три проекта на държавната фирма "Бул Био" обеща премиерът Бойко Борисов, който посети в сряда Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) .

Първият проект е за нова производствена линия на БЦЖ ваксината.

Той е на стойност 10.8 млн. лева и това ще позволи удвояване на производството до 4 млн ампули. Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, който присъства на инспекцията заедно с Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, заяви, че имаме нужда от нови мощности не само за нас, но и за съседните държави по отношение на ваксините. Борисов също похвали българската БЦЖ ваксина и коментира, че управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард споделила, че се чувства сигурна, защото има българската ваксина.

Държавата ще финансира и изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. България е основен доставчик на този вид ваксина, на която разчита УНИЦЕФ за цял свят.

Вторият проект е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти. Необходимата инвестиция е в размер на 7.3 млн. лева – за нова апаратура. Директорът на "Бул Био" Румен Кофинов обясни, че има нужда от купуването на модерна апаратура и призова производството на човешки кръвни продукти да се запази, въпреки че е губещо за предпприятието, защото лекарите в страната разчитат на него за лечение на пациeнтите си.

По думите на Борисов се вижда как "един вирус и един микроб може да унищожат света буквално - и финансово, и икономически и с повече човешки жертви, отколкото във Виетнамската война".

Третият проект на "Бул Био" е за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне. Очакваната инвестиция е 4.2 млн. лева, като по думите на д-р Кофинов България може да излезе на световните пазари при възстановяване на това производство, което се използва за приготвяне на серуми срещу змийско отравяне, дифтерит и тетанус.

Съгласно нормативните изисквания тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите по селектиране и продажба на чистокръвни породи коне, а освен това изискванията, инвестициите и разходите за производството на плазма са големи.

Аз съм я предупредил Деси Танева да провери къде имаме конни бази, оборудвани - ще ѝ дадете изискванията и спесификация на конете, трябват около 40 коня. За природозащитниците - конете не умират. Взима им се кръвта, така както на нашите кръводарители, инжектират се, минават там еди колко си дни... и кончетата след това отиват да си пасат пак живи и здрави. Така - на Деси Танева ѝ даваш това, което искаш и съответно в рамките на седмица да почнем да събираме конете, базата, дезинфекции на хората, които се занимават. Да се провери държавен конезавод има ли. Те салами купуват да правят от тях, от Италия ги внасят, така че да се намерят най-добрите животни за тоя серум!, каза Борисов.