Руската частна армия "Вагнер" привлича престъпници за Украйна

Руската частна военна компания "Вагнер" се опитва да привлече над 1500 осъдени криминални престъпници, за да участват във войната в Украйна. Много от тях отказват да се присъединят, каза високопоставен американски официален представител от сферата на отбраната, цитиран от Ройтерс.

"Нашата информация показва, че "Вагнер" понася големи загуби в Украйна, особено сред младите и неопитни бойци, което не е изненада", каза пред репортери американският официален представител, който пожелал анонимност.

Европейският съюз наложи санкции срещу руската частна военна компания "Вагнер", която смята за инструмент за дестабилизиране на държави в различни конфликтни зони по света. "Вагнер" се свързва с тайни операции от името на Кремъл в Африка и Украйна, включително в Либия, Сирия и Мали.

Бойците от групата "Вагнер" са обвинени от правозащитни организации, както и от украинското правителство в извършване на военни престъпления в Източна Украйна след 2014 г. През юли британското военно разузнаване заяви, че Русия е използвала "Вагнер", за да подсили фронтовите си сили в конфликта в Украйна.

От началото на нахлуването в Украйна, по оценка на Пентагона, Русия е загубила между 70 хил. и 80 хил. души - убити или ранени.