Разработват ваксина за Ковид-19 от тютюн

Експериментална ваксина, която се произвежда в цигарени фабрики, може да започне клинични тестове в рамките на няколко седмици.

Компанията British American Tobacco Plc./ВАТ/ очаква отговор от американската Агенция по храните и лекарствата съвсем скоро, заяви главният пазарен директор Кингсли Уитън, цитиран от Bloomberg.

„Оптимисти сме“, заяви той. „Това е важна част от нашата стратегия да се опитаме да изградим едно по-добро бъдеще“, допълни той.

Дъщерната компания на BAT Kentucky BioProcessing използва тютюн за производството на експерименталната ваксина. Елементи от нейния състав се произвеждат в тютюневите растения. При тях това става за около шест месеца, а с други методи е необходимо да се изчака месеци, посочват от BAT.

Производителите на тютюневи изделия също се включиха в надпреварата за разработването на ваксина срещу COVID-19. Medicago Inc. – биотехнологична компания, частична собственост на Philip Morris International Inc., също разработва препарат на растителна основа, който може да стане достъпен през първата половина на 2021 г., ако се окаже успешен.