Проф.Гетов: Очакваме подобрен вариант на ваксините

Очакваме втората, подобрена версия на разрешените ваксини Пфайзер и Модерна, каза проф. Илко Гетов за бТВ.

Българският представител в Европейската агенция по лекарства посочи, че според ЕК и СЗО следващите бустерни дози - 5-а, 6-а и т.н., ваксини не е работеща тактика, а трябва нова версия на ваксините, което се очаква да стане до края на март.

Идеята е новата ваксина да работи срещу вариантите Делта и Омикрон, а от няколко дни се говори и за нов вариант на коронавируса от Камбоджа. За тях още миналата година е одобрена специална пътна карта, за да могат по-бързо да бъдат разрешавани за употреба. Те няма да минават през целия регулаторен процес на клинични изпитвания, с цел по-бързо да бъдат налични и да защитят населението.

Европейската агенция по лекарствата е една от най-рестриктивните в света, затова са разрешени само 5 ваксини от наличните над 15 в света, каза Гетов.

Не разбирам защо някои наричат ваксините експериментални течности. А как ще нарекат енергийните напитки или течността в електронните цигари? Не е ясно, коментира проф.Гетов.

Според него консервативните учени в България са за по-сторги мерки и вероятно на заседанието при премиера в сряда ще ги поискат - например носене на маски навън, както е по света, обяви българският представител в ЕМА.