Васил Найденов с награда "Златен век"

В навечерието на 24 май Министерството на културата отличи 72 изявени личности за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност.

Почетното отличие "Златен век" (в различните му категории) традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света, подчертават от ведомството.

Васил Найденов и оперната певица Александрина Пендачанска са наградени с огърлие "Златен век". Милена Моллова (пианист и музикален педагог), Йордан Дафов (диригент) и Минчо Минчев (цигулар) получиха същото отличие.

Тази година официалната церемония по връчването на наградите "Златен век" ще бъде през есента , заради въведените ограничения , свързани с пандемията от COVID-19.

За мен това е чест, а и за всички наградени, предполагам. Хубаво е това, че всеки един от нас поне с малко е допринесъл за културата – независимо дали в музиката, театъра, балета, поезията”, казва Васил Найденов за БГНЕС.

Поп изпълнителят е категоричен, че българинът е кадърен и емоционален човек, но според него е необходимо родните медии да отделят повече ефирно време за наша продукция.„Не може музиката да бъде под щанда и да се крие. Тогава няма смисъл ние да произвеждаме нещо, което не се пуска“.

Мястото на музиката е в ефира, а „от там, като в древните римски театри, публиката да каже – това ми харесва, това не ми харесва”.- казва Васко Найденов .

снимка: БГНЕС