"Величие" - партията, която обучава свои паравоенни формирования

В новия парламент вече има партия, която обучава свои паравоенни формирования. Това е документирано, снимано, обяви социологът Добромир Живков от "Маркет линкс".

"Докъде стигнахме? Тук трябва да спрем и да си дадем сметка", коментира още той резултатите от вота вчера.

В отговор на депутатско питане преди време министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочва, че има сигнали за струпване на оръжия, комуникационна техника и военни камиони за паравоенни обучения в региона на историческия парк край Ветрино, създаден от един от основателите на партията.

КОЙ ГЛАСУВА ЗА "ВЕЛИЧИЕ"

Работещи хора с висше и полувисше образование, на възраст между 31 и 60 години, живеещи в областен център. Хора, които преди това са гласували за "Възраждане", ИТН, ПП-ДБ или друга партия. Това накратко е профилът на избирателите на новопоявилата се партия "Величие", която за първи път ще има свои представители в НС

Профилът е направен в изследване на "Галъп интернешънъл болкан" и са част от информацията, събрана при екзитпола на агенцията в изборния ден. Проучването е по поръчка на БНТ, БНР, "Нова броудкастинг" и "Инвестор.БГ".

Анализът на "Галъп интернешънъл болкан" показва, че близо 62% от гласоподавателите на "Величие" са с висше или полувисше образование. По-голям е този дял само при коалицията ПП-ДБ - близо 70 на сто.

Повече от половината гласоподаватели на "Величие" са от областни градове, а около 17% са от София. Близо 79% от гласувалите за партията работят. Пенсионери са 14% - най-ниският дял от всички партии и коалиции, които влизат в Народното събрание, 7 на сто са се определи като незаети.

"Величие“ е седмата партия, която влиза в НС с 97 635 гласа или 4.7%. Партията е създадена преди два месеца.

Създателите и твърдят, че са "пробългарска", а не "проруска" партия.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ЛИЦА

Водещите лица във формацията са Николай Марков и Ивелин Михайлов.

54-годишният Марков е бивш служител на НСО. По данни на службата е уволнен дисциплинарно през 2007 година, с чин подполковник, след скандал с тогавашния президент Георги Първанов. Той е водач на листата на партията в 25-ти софийски избирателен район. Като депутат ще настоява управлението на държавата да се върне в парламента, обясни той в днешни интервюта.

Ивелин Михайлов е идеолог на "Величие". Той е създател на историческия парк край Ветрино, който според разследване на „Капитал” е финансиран чрез финансова пирамида. Михайлов определя себе си като "комплексен бизнесмен" и е категоричен, че излъгани акционери в парка няма.

На сайта на партията като председател стои името на Албена Пекова.

Като основна задача си поставят не писането на нови закони, а да следят как се спазват действащите правила. Категорични са - България има перфектно законодателство, но то не се спазва.

"Да осветим процесите и философията на процесите, чрез които се взимат управленските решения. Откъде се взимат тези решения и кой ги взима. Чисто коалиционно правителство не бихме подкрепили”, посочи Марков."

Те са "за" НАТО и ЕС.

Във "Величие" е бившата дясна ръка на Слави Трифонов Виктория Василева.

Кандидат-депутат на "Величие" е певецът и музикален педагог Етиен Леви. Той станал част от "Величие" защото "харесвал каузата им", обяви Нова тв. Никога не е ходил в Историческия парк.

„Въобще не съм се интересувал от военни формирования. И това според мен е смешка. Едно време ходихме и на военно обучение. Ако някой ни нападне, кой ще защити тази родина. Нали някой трябва да започне да се обучава”, казва Леви.