Не сме сред безопасните от коронавирус държави за Лондон

Великобритания облекчи влизането в страната, на базата на двустранни споразумения чрез така наречените „въздушни коридори“, разпределени в зони на принципа на светофара - зелена, жълта и червена. Новината от "Даунинг стрийт" дойде снощи и от нея стана ясно, че България не е в "зелената зона" на облагодетелстваните страни.

Въздушните коридори влизат в сила от 10 юли и важат само за Англия, не и за останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Те имат собствена политика по отношение на налаганите карантини. Ако пожелаят, те могат също да се включат в схемата за вдигане на карантината за пристигащите от 10 юли.

В „зеления списък“ са Испания, Франция, Италия и Германия, което не е изненада. Но в него са и съседите на България - Сърбия, Турция и Гърция, както и Хърватия. Общо цели 59 държави.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира специално за БНР, че е изключително озадачен от списъка. Той е отправил в писмена форма молба към британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен списъкът от страни и защо България не е сред страните, които са посочени като сигурни. Според Марин Райков отсъствието на България е "аномалия". Миналата година 480 000 британци са посетели България , а у нас пребивават постоянно около 10 000 .

Отсъствието на Българияот списъка със страни без карантина поставяп под въпрос целия туристически сезон.

Вижте повече