Великобритания стартира система за проследяване на заразените

Във Великобритания от днес влиза в сила система за контактно проследяване и тестване за коронавирус.

Според британския премиер Борис Джонсън системата „ще промени живота на хората“.

До момента всеки, който развие симптоми на коронавирусна инфекция трябва да се самоизолира за 7 дни, а останалата част от домакинството - за 14 дни. Разликата сега е, че от днес всеки със симптоми трябва да поиска тест онлайн или да се обади на телефон 119.

Всеки от контактните, изложен на риск, ще бъде инструктиран да се самоизолира за 14 дни, независимо дали е болен, или не. Всеки под самоизолация има право на платен болничен отпуск.

Учените обаче предупредиха, че това не е „магическа формула“ и се очаква предотвратяване от 5 до 15% от заразяванията. Останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - имат свои версии на системата за контактно проследяване.

Вчера Съединените щати прехвърлиха прага от 100 000 починали от новия коронавирус, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Вашингтон обаче започва първа фаза от смекчаването на карантинните мерки, съобщи кметът на федералния окръг Мюриъл Баузър, цитирана от Ройтерс. Събиранията на над 10 души продължават да са забранени.

Ресторантите ще могат да обслужват клиенти в откритите си части, като на една маса ще могат да сядат максимум 6 души. Масите ще трябва да бъдат на 1,8 метра разстояние една от друга, предаде Франс прес.

Фризьорските салони могат да отворят врати, но клиенти ще се приемат само с предварително записан час.
Магазините, предлагащи стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да обслужват клиенти, без обаче те да влизат вътре. Отварят парковете, но не и басейните.