Велкова: Няма риск от фалит на държавата

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на МВФ и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви в студиото на "Денят започва" служебният министър на финансите Росица Велкова.

Така тя коментира изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Велкова увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

"Ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове, каза финансовият министър.

Съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

Финансовото министерство предлага 2 сценария. Първият - ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада от някои медии вчера, каза още Велкова.

Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя.