Вирусолог: Жестокостта на вируса се сломи

Жестокостта на COVID-19 се сломи. Наличието на вирус не означана болен човек.Огромната част от хората, ако не ги тестваш дори не знаят ,че са заразени- каза вирусолъг проф. Златко Кълвачев за БНТ.

Всичко върви нормално, вирусът се дължи нормално, според мен. Това е нов вид от този вирус - седми поред .Предполагам, че догодина ще има 8-ми . Има вируси с по 200 варианта и нищо не се е случило-смята проф.Кълвачев.

Вирусът ще затихне, когато се натрупа достатъчно имунитет в хората . Няма опасност да стане хроничен. При този вид очистването е окончателно- обяви вирусологът проф. Кълвачев .

Друг е въпросът дали ще стане сезонно-пребиваващ. В момента остро-респираторните заболявания, в 50-60% от тях са корона - вирусите и още няколко в коктейл. Едната възможност е този Ковид-19 да се присъедини към тази група или пък съвсем да изчзне .

Вирусите винаги са придружени с мистерии. Около вирусите винаги се въртят много неща и в литературата, обикновено лоши.Но повечето вируси са хубави и един ден мисля да напиша за "Вредите и ползите от вирусите". Повече са ползите.

Конспирациите, според мен, а и според експертите с които контактувам по света, категорично няма данни този вирус да е създаден изкуствено. А и за какво ти е след като при този вирус има 1% смъртност!-каза вирусологът проф.Кълвачев за БНТ.