Кунчев: Явно сме във втора вълна на вируса

Причината за големия брой заразени в последното денонощие е техническа - късното излизане на резултатите от изследваните в Доспат - 30 души, които са вчерашни. Но това не е толкова важно- каза за "Тази сутрин" на бТВ Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Явно има циркулация на вируса в страната. Но доброто е ,че се разпространява на гнезда, на огнища.

Това е феномен в целия район- увеличава се вълната на заболявания.

В Македония новите случаи са 127 , в Турция са 989, в Сърбия - 75. Това означава, че има лека промяна в поведението на вируса .То е в две посоки.

Първата - намалява инфекциозността на вируса.Това значи все повече хора, които са носители нямат никаква проява или го карат съвсем леко. По-малко ще са тежките и смъртни случаи .

Втората - болните заразяват в различна степен. Има хора, които не заразяват или по-малко заразяват.Това са хора, които имат възпаление на горните дихателни пътища. И такива, които , попаднали в колектив , заразяват 50, 60 дори 100 души. Много ефективни са. Те обикновено имат възпаление на белия дроб. Може и тежко да карат вируса, но не са толкова заразни за околните.

Явно в момнета сме във втора вълна !- обяви здравният инспектор Кунчев.

Ние трябва да се научим да живеем с този вирус. Той става все по-малко опасен.

Вирусът засяга и е по-опасен при възрастни хора ,с придружаващи заболявания. Ако трябва ще изследваме повторно домове, в които живеят възрастни хора, социални домове, детски градини.

Но трябва да се научим да живеем с вируса, без да блокираме живота.

След 15 юни се надяваме да можем свободно да пътуваме, очакваме общоевропейско решение затова.

Маските са задължителни в градския транспорт. Горещо препоръчително е да се носят на всички затворени тесни помещения и по желание на всички останали места - каза доц Ангел Кунчев- главен здравен инспектор за бТВ.

Конкретна заповед за това се очаква най-вероятно още днес.