Австралийски учени: Ковид-19 може да оцелее 28 дни

Вирусът, който причинява COVID-19, може да оцелее върху банкноти, стъкло и неръждаема стомана до 28 дни, много по-дълго от вируса на грипа. Това обаче е възможно при определени условия, обявиха днес австралийски учени, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това подчертава необходимостта от миене на ръцете и поддържане на чистота в борбата с вируса

Изследователи от австралийската национална научна агенция заявиха, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като например дисплеите на мобилните телефони.

За сравнение вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Експериментите в лабораторни условия са показали, че с повишаването на температурата времевият период, през който коронавирусът оцелява, намалява. Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече бе доказано, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

Изследването бе публикувано в специализираното списание "Вайролъджи".

Австралия се справя по-добре от други развити държави в борбата с новия коронавирус, отбелязва Ройтерс. Досега в страната с население от 25 милиона души са регистрирани около 27 хиляди заразени, 898 от които са починали.

Властите в щата Виктория, който е епицентърът на втората вълна на епидемията в Австралия, съобщиха днес за 15 нови случая на коронавирус. Бройката трябва да спадне под пет, за да бъдат смекчени суровите ограничения в регионалната столица Мелбърн.