МВнР - най-исканото министерство след ротацията

Продължава задочният спор за това кой да е външен министър след ротацията.

ГЕРБ

ГЕРБ ще предложат друг кандидат за външен министър вместо Мария Габриел при ротацията. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов. Преди ден той настояваше тя да запази поста външен министър и след като поеме премиерския пост след ротацията.

Том беше позицията и на ДПС.

"Ако не искат Мария Габриел да остана премиер и външен министър, ние ще излъчиме друг външен министър - в министерството, в което ние сме се разбрали с тях", каза днес Борисов. "Това е единственият вариант. Ако тоя вариант не се приеме, аз приех да няма никаква ротация на министри, да останат техните министри, техните областни управители", каза Борисов.

Вицепремиерът Мария Габриел обяви вчера, че все още разговорите за състава на кабинета след ротацията продължават.

ПП-ДБ

За коалицията ПП-ДБ е важно кой и как ще обяснява в чужбина какво се случва в България. Това коментира премиерът Николай Денков за спора около поста външен министър.

"Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам, е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина", каза министър-председателят.

Денков каза, че дискусията продължава, след като днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов анонсира, че са готови да предложат за външен министър друга кандидатура, различна от тази на Габриел.