Външната комисия даде "зелена светлина" на преговори със Скопие

След 8-часови дебати и с 11 гласа "за", 3 "против" и два "въздържал се" Комисията по външна политика в Народното събрание прие проекта за решение на "Демократична България" и Христо Иванов. С него се дава зелена светлина за начало на преговори на РСМ ца присъединяване към Европейския съюз.

То предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство за вдигане на ветото срещу Скопие.

Проектът на "Демократична България" предвижда това да стане при 4 условия: прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано вписването на българите в Конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към Евросъюза да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на "македонски език"; да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие; и периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство да бъде оповестяван в рамките на преговорния процес.

Комисията отхвърли другите два проекта на решение, внесени от ДПС и от ГЕРБ-СДС .

Депутатите не изработиха общо решение по т. нар. френско предложение за РСМ, каквато идея имаше.

Очаква се утре темата бъде предложена като част от дневния ред на парламента - за обсъждане в пленарната зала.

БСП гласува "въздържал се" за проекта на "Демократична България" и против другите два.

"Възраждане" бяха против всички.