Започва обсъждане на вота на недоверие на правителството

Започват дебатите на вота на недоверие на правителството, внесен от ГЕРБ-СДС. Това ще стане на извънредно заседание на парламента от 11 часа.

Мотивите за вота - финансово-икономическия провал на кабинета.

"Провалът на това правителство е комплексен. Няма секторни измерения, само заради числата от статистиката и поради факта, че този провал всеки български гражданин може да го усети по джоба си. Чрез вота на недоверие - услужливо към всички български граждани, към всички политически сили, ние се опитваме да помогнем на тази мъка да се сложи край. Тя е мъка за всички", каза Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, аргументирайки вота.

Управляващите, останали с 3 партии и малцинство в парламента казват, че не се притеснява от вота на недоверие и продължават да търсят подкрепа от депутати, предимно от бившия им коалиционен партньор ИТН.

"Ще дадем всичко от себе си да ги намерим. Ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме защо е толкова важно за България те да вземат правилното решение", каза премиерът Киорил Петков.

Управляващите имат 115 гласа при необходими 121. Опозицията на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане разполага със 125.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде не по-рано от 24 часа след края на днешните разисквания.

За днешния ден са обявени протести "за" и "против" правителството.

В този час вече група от ВМРО, в това число и евродепутата Ангел Джамбазки са пред дома на премиера Кирил Петков в София.