Вотът на недоверие ще се гласува утре след 19 часа

Почти осем часа НС обсъжда днес предложението за вот на недоверие на правителството. То беше внесено от ГЕРБ, след като ръководството на ИТН оттегли министрите си от кабинета.

Вотът ще се гласува в 19.10 часа в сряда, точно 24 часа след приключитилите дебати.

По време на дебатите много критики и обвинения се чуха между управляващи и опозиция.

Вносителите на вота от ГЕРБ-СДС посочиха, че макар официалният мотив за недоверието към кабинета да е неадекватната финансова политика, той всъщност се е провалил във всички сектори. Бившите управляващи посочиха високата инфлация и ниските доходи на хората. Депутатът Кирил Ананиев, който е бивш финансов министър, каза, че от ГЕРБ виждат само управленска немощ, която легитимира задкулисните игри в коалицията.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев нарече мотивите за вота "нескопосани". Той отчете увеличение на минималната работна заплата, на минималната пенсия, данъчните облекчения за младите семейства, намален държавният дълг и 4,1% дефицит, един от най-ниските в ЕС. : "Вашата икономическа философия е: Да го духат бедните"- каза Асен Василев, което предивзвика реакции в залата.

Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова намира претенциите за вота на недоверие за несъстоятелни. Според нея на всички е ясно, че става въпрос за пари.

"Добре, това правителство си отива. Какво предлагате? Каква неинфлационна мярка предлагате? За вас всичко е проинфлационно и е сгрешено. Добре, имате право на различно мнение. Каква е алтернативата? Искате единствено разрушително този кабинет да си отиде, за да можете да се обедините и да спрете започнатата промяна".

В пленарната зала премиерът Кирил Петков обвини в лъжи доскорошните си коалиционни партньори от "Има такъв народ", както и опозицията. Разказа за телефонни разговори, обяснения за договорки и срещи в тъмни стаички при обсъждането на актуализацията на Бюджета, което изостри дебата в залата.

"Всъщност, истинската причина за този вот на недоверие, са четири човека, които не са тук. Първият е, господин Борисов, който се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият: господин Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договорока с някой друг в тази зала", каза Петков.

Другите двама, от чийто есемеси зависи гласуването на вота според премиера, са лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Тошко Йорданов посочи, че парламентарната му група отдавна е изразила отношението си към кабинета на Кирил Петков.

"Ние от "Има такъв народ" отношението към това правителство го изразихме още преди ГЕРБ да им поискат вот на недоверие. Ние оттеглихме нашето доверие преди ГЕРБ да внесат вот на недоверие", каза Йорданов.

"Не очаквах този дебат да покаже на показ лекьосаните парапети на властта и вие имате самочувствието да говорите за мафия. Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията? Корупционери!", подчерта Десислава Атанасова от ГЕРБ

Костадин Костадинов от "Възраждане" пък беше категоричен, че предсрочни избори трябва да има и то възможно най-скоро.

През цялото време на дебатите, а и до късно тази вечер протестите около сградата на парламента продължаваха. Пред НС бяха група привърженици на "Възраждане" и някои други неправителствени организации.

На разстояние от тях, пред "Александър Невски" се събраха хиляди подкрепящи кабинета на Кирил Петков. При тах дойдоха премиерът, вицепремиерът Асен Василев, министри и депутати от управлащата коалиция.

Утре протестите "за" и "против" правителството продължават.