Прекланяме се пред Христо Ботев

Днес, на втори юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сигнал на сирени ще призове за общонационална почит към паметта им.

От дни хора от цялата страна се изкачват на връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение.

ЧЕТАТА

Четата на Ботев се създава през април 1876г. в Букурещ. В нея влизат между 172 и 182 души. Целта е да участва в Априлското въстание и в освобождението на България.

За воевода единодушно е избран Христо Ботев, а за военен ръководител Никола Войновски. Анализирайки развоя на въстанието в България ръководството на четата решава да се насочат към Трети Врачански революционен окръг, където съществувала възможност за вдигане на въстание.

На 29 май, преоблечени във въстанически дрехи четниците завладяват австрийския кораб "Радецки". Воеводата принуждава капитана Дагоберт Енглендер да спре парахода на няколко километра западно от село Козлодуй. Христо Ботев и четата му слизат на българския бряг в боен ред, с развято от Никола Симов знаме, целуват родната земя и тръгват да освобождават България.

В своя героичен поход към Балкана, който започва на 29 май, четата се сражава сама с нарастващата турска потеря. В следващите дни става ясно, че очакваното въстание във Врачанския окръг няма да избухне и командването взема решение четниците да се оттеглят във Врачанския балкан и заемат позиции по върховете Околчица, Купена и Камарата.

На 1 юни противникът започва фронтални атаки, които четниците отбиват с огън и контраатаки. Боят продължава до вечерта, когато турците се оттеглят на изходни позиции. Христо Ботев заедно с щаба си се прикрива до малка скала на югоизточния склон на връх Камарата.

В един миг отеква единичен изстрел, който пронизва смъртоносно Ботев......

Неочакваната му гибел предизвиква объркване сред четниците. Командването поема Никола Войновски. На 2 юни четата води последния си бой като организирана бойна единица. След това се разпръсва на малки групи, които са унищожени от преследващата ги турска потеря.

След близо едномесечни тежки сражения бойният път на Ботевата четата, започнал от козлодуйския бряг, завършва със смъртта на 130 четници.

Когато е убит до връх Околчица Христо Ботев е едва на 28 години!

Всенародното преклонение пред подвига му започва веднага след Освобождението. Първото честване на Ботев и на неговата чета е организирано от жителите на село Козлодуй още през май 1878 г.

Поетичното наследство на гениалния поет Ботев включва 20 вечни стихотворения. 16 от тях са отпечатани в единствената стихосбирка, излязла приживе на поета – през 1875 година. Тя е съвместен сборник на Ботев и Стамболов и носи заглавието “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”.

“Майце си” е първото публикувано негово стихотворение във вестник “Гайда”, редактиран от Петко Рачов Славейков.