Започват Ботевите дни във Враца

Започват БОТЕВИТЕ ДНИ във Враца - от днес до 2 юни.

Тази вечер, по традиция кметът на града Калин Каменов ще ги открие с церемония по запалването на вечния огън край паметника на Христо Ботев. Дните са посветени на 146-та годишнина от подвига на поета.

"Следвайки Ботевия пример, трябва да покажем на децата си, че от това какво правим днес зависи как ще живеем утре, каза кмета на Враца на честванията преди година и призова да пазим в сърцата си паметта на героите и да се гордеем, че сме синове и дъщери на горд народ със славно минало и светло бъдеще.

Традиционните за Враца Ботеви дни не се провеждаха в изминалите две години, заради Ковид пандемията. След отпадането на ограниченията тази година честванията са възстановени в пълен мащаб.

В програмата на дните са включени над 40 културни, творчески, образователни и туристически прояви.

Кулминацията на честванията е на 1 юни вечерта, когато тържественият митинг-заря събира във Враца хиляди гости и жители на града.

На 2-ри юни традиционно хора от цялата страна се изкачват на връх Околчица, където се провежда всенародно поклонение пред подвига на Христо Ботев.

По пътя за историческия връх много участници в похода отдават почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

„За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело“, казва врачанин.


Четата на Ботев се създава през април 1876г. в Букурещ. В нея влизат между 172 и 182 души. Всички те слизат на Козлодуйския бряг, за да участват в Априлското въстание и да освобождават България....

Когато е убит до връх Околчица Христо Ботев е на 28 години!

Поетическото му наследство включва 20 вечни стихотворения. 16 от тях са отпечатани в единствената стихосбирка, излязла приживе на поета – през 1875 година. Тя е съвместен сборник на Ботев и Стамболов и носи заглавието “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”.

“Майце си” е първото публикувано негово стихотворение във вестник “Гайда”, редактиран от Петко Рачов Славейков.

Вижте повече