Ликът на Ботев изгря в небето над Враца

12-минутен зрелищен спектакъл озари небето над Враца за традиционните Ботевите дни в града. Тази година отбелязваме 148 години от подвига и гибелта му на Околчица през 1876 г.

Ликът на Христо Ботев изгря на височина около 120 метра от земята. Над 200 дрона разположени на централния площад в града изобразиха и кораба "Радецки" и връх Околчица.

Светлинното шоу е подготвяно 4 месеца. Шест души са програмирали параметрите, а най-трудната задача е била по време на самото шоу - да се осигури стабилен сигнал на дроновете в небето.

"В случая използвахме 200 дрона които взимат сигнал от навигационни сателити които обикалят около орбитата на земята и нашата отговорна задача е да поддържаме този стабилен сигнал по време на дрон шоуто", казва Денис Танжу, един от авторите на шоуто за бНТ.

Кулминация на честванията е на 1 юни вечерта, когато тържественият митинг-заря събира във Враца хиляди гости от България и жители на града.

По Ботевите стъпки около 2000 походници, предимно ученици от цяла България, вървят до връх Околчица. На 2 юни там се провежда традиционното всенародно поклонение пред подвига на Христо Ботев и четниците му.

снимки: Община Враца