Директор от Враца против раздаването на храна за децата по време на пандемия


Над 420 000 деца от детски градини и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в домовете си, обявиха от Министерството на земеделието .

Инициативата е била уточнена в разговор между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

От въвеждане на извънредното положение в страната на 13 март, (13 март 2020 г.), до момента, количествата по двете схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете.

Директорът на Врачанското основно училище "Васил Левски" Румен Петков се обяви срещу раздаването на тази храна по време на пандемия. Той нарича тази идея "безумна".

В тези условия на драконовски мерки на дистанциране и изолация , да раздаваш на 420 000 родители пакети с храна, в рамките на два дни е огромен и необоснован риск. Събирането на толкова много хора на едно място е опасно , смята директорът. Поставих въпроса , но няма официална реакция. Има само неформален интерес към това мое мнение от колеги директори в общината, в района и на национално ниво. Това ми показва, че темата е болезнена. Хората на знаят дали това е безопасно или е опасно! -казва Румен Петков за БТВ. Според него в случая става дума за икономически интереси и финансови приходи за фирмите, които реализират схемите.

Според БТВ , половината от родителите във Враца отказват да вземат пакетите с храна от съображения за сигурност или с мотива, че нямат нужда.

Във Враца пакетите съдържат краставици и кашкавал.