Депутатите създадоха Временна комисия за разходите

Временна комисия ще проучва разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19, предаде БТА.

Предложението на БСП подкрепиха единодушно 199 депутати.

Депутатите избраха Йордан Цонев от ДПС за председател на временната COVID-комисия. Другият кандидат беше Румен Гечев, но получи по-малко гласове.

„Смятаме, че е хубаво управляващите да не са с водеща позиция, а именно да нямат председателско място. Затова считаме, че то трябва да бъде дадено, както е по предложение, на опозиционна партия. Също така смятаме, че това не трябва да бъде групата на БСП. Не за друго, не защото нямаме уважение към колегата, който ще предложите за председател, а защото смятаме, че всъщност друга е целта за създаването на тази комисия”, обърна се Александър Ненков към депутатите от левицата, цитиран от БГНЕС.

Комисията ще има 10 членове - по двама от всяка парламентарна група, председател и заместник-председател. "За" бяха 202 депутати, един се въздържа.

Комисията ще работи за срока на извънредните мерки.

Тя ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства в т.ч и от фондовете на ЕС, предназначени за борба с пандемията.