ВСС допусна искането за отстраняване на Иван Гешев

ВСС реши, че искането за отстраняването на главния прокурор Гешев е допустимо.

Това стана след разгорещени дебати. "За" гласуваха 14 от членовете на Съвета, а 4-ма бяха "против". Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Искането е на шестима членове на Прокурорска колегия, които смятат, че с намесата си в разследването за взрива до автомобила му на 1-ви май, гл.прокурор е нарушил тежко служебните си задължения. По време на процедурния дебат по това искане, Иван Гешев се подписа, че е уведомен и за второто искане - от четирима от шестимата по първото. То е свързано с изявлението му от 15 май, в което говори за "политически боклук, който трябва да бъде изметен".

Заседанието започна с искане от страна на Иван Гешев на отводите на шестимата, които искат отстраняването му.
Днес в работата на Пленума участват само петима от тях и всеки поотделно каза "не".

Стана ясно, че трима от поискалите отстраняването на главния прокурор вече са обект на прокурорски проверки. Според тях, това е елементарен опит да бъдат сплашени, заради позицията им.

В пленума на ВСС участва и правосъдният министър Крум Зарков.

"Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви трябва да бъдат решенията", каза Зарков.