Полицията: втърдяваме тона, блокадите са незаконни

Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата - на Орлов мост и при президентството, каза зам.-началникът на Охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров .

Втърдяването на тона се отнася за начина, по който от днес нататък институциите ще комуникират с протестиращите на двете блокади - на "Орлов мост" и подхода към "Цар Освободител" пред Президентството.

Стана ясно, че с хората от блокадата при "Орлов мост", е много трудно да се комуникира, тъй като те са различни и не са свързани по никакъв начин помежду си от някаква организация

Те нямат представителство, което да говори от името на всички.

Комисар Тодоров обсъди и инцидента отпреди малко повече от час на "Орлов мост", когато възрастна жена, дошла да изкаже мнение, е била залята с кафе от протестиращ.

Двамата - и възрастната жена, и мъжът, който я е залял, са в Първо районно и от полицията призовават всички, които са били свидетели на инцидента, да се обадят, за да дадат показания и да се изясни случая.

От полицията казаха също, че не са съгласни, че в този случай става въпрос за провокация.

Още един опит за такава е имало снощи по време на протеста. На бул."Черни връх" жена, която е била в нетрезво състояние, е карала полицаите да проверяват за алкохол и за наркотици - нещо, което е недопустимо.

Комисар Тодоров подчерта, че всеки има право на протест, но полицията ще бъде безкомпромисна към всеки, който се опитва да провокира.

В района на Орлов мост граждани недоволстват заради блокадите, защото не могат да се придвижват.

От полицията обявиха, че втърдяват тона точно по този повод, защото има възрастни хора, хора-инвалиди, които нямат възможност да отидат до болница, до аптека, да си напазаруват заради липсата на транспорт.

Красимир Димитров от Столичната община съобщи също, че стотици недоволни граждани заливат общината със сигнали и жалби, че не могат да се придвижват и настояват движението поне за градския транспорт да бъде пуснато.

Опитът за диалог тази сутрин за пореден път се оказал неуспешен, но той ще продължи.