На 200 души 1 заразен - показват случайните тестове

90 са новите случаи на коронавирус у нас, 21 от тях са приети в болница. Общо 1171 са заболелите в страната, увеличението е с 8,3%, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Излекуваните са 193-ма, починали са още двама души, броят им вече е 52-ма.

Има 10 нови случая със заразени деца. Те не са хоспитализирани и са в леко състояние с грипоподобна симптоматика. Едно дете в Бургас обче авече над 30 дни не може да изчисти вируса. При малките COVID-19 протича леко, но с продължително заразоносителство, обясни ген. Мутафчийски.

Жена от Велико Търново, която е имала две отрицателни проби след зараза с коронавирус, е приета отново с инфекция.

Възможно е да става дума за повторно заразявене, каза д-р Ангел Кунчев.

Има ръст на новозаразените у нас, както се наблюдава и по света, коментира Мутафчийски. Всички гледаха мачовете в Беларус, там се отричаше, че има вирус, над 8000 заразените сега. В Швеция вече са над 16 000. В Белгия също имаше колебания в мерките, отдавна държат първенството в смъртните случаи.

У нас са направени над 1000 теста за денонощието. Големите новозаразени групи са в огнищата, които изследваме. При всички останали случайни тестове повечето излизат отрицателни - на 200 дущи намираме 1 с коронавирус. Но - винаги сме казвали, че около 5-6 дни след Великден ще има ръст на заболелите и продължаваме да го твърдим, каза още ген. Мутафчийски.