Проф. д-р Генчо Начев за борбата с Ковид-19

Възстановяването от COVID-19 е дълъг процес. Неприятен момент в живота на един човек. Но както казват хората "това, което не ни убива, ни прави по-силни". За мен беше един катарзис – от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот"- разказа за Нова тв проф. д-р Генчо Начев, директор на болница "Св.Екатерина".

"Периодът, в който бях в болница, беше достатъчно дълъг, за да си направя една равносметка на живота досега"-каза той.

Проф. Начев прекарва две седмици във ВМА, отслабнал е 13 кг.

"Нямах никаква енергия, едва ходех. А има хора, които бяха по-зле от мен. Аз бях в нормално инфекциозно отделение. Човек не може да е герой в тази обстановка. Нямах никакви оплаквания. Знам къде съм се заразил, със сигурност това не е в болницата. След положителния тест започнах лечение вкъщи, нямах температура, но след започването на кашлицата се наложи да спя седнал ", разказа той.

Професорът разкри, че от дълги години страда от болки в кръста, но по време на лечението си от коронавирус не ги е чувствал, тъй като другата болка е била много по-силна.

Той е сред пациентите, които са се лекували с кръвна плазма от преболедувал. Лечението му е включвало "Дексаметазон", "Ремдесивир", както и комплекс от витамини.

"Аз съм първи в България, на когото беше приложен "Ремдесивир". Това стана с мое съгласие, тъй като нещата не вървяха. След петте вливания се подобрих", разказа той.

Проф. Генчо Начев е един от най-добрите кардиолози в България, учил и специализирал в много страни по света.

В началото на септември коронавирусът го вкара в болница.