Хиляди застрашени от срутената язовирна стена на Днепър

Около 42 000 души са изложени на риск от наводнения в контролираните от Русия и Украйна зони по поречието на река Днепър след срутване на язовирна стена на "Нова Каховка".

Съветът за сигурност на ООН се събра на заседание да обсъди случилото се. Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Най-малко седем души са в неизвестност, след като водите от разрушения язовир наводниха близките райони, съобщи назначеният от Москва кмет на града Владимир Леонтиев. От градската администрация заявиха, че нивото на водата в Нова Каховка тази сутрин е започнало да спада.

Стената е висока 30 метра и дълга над 3 км. След експлозията, станала в 3 ч. на 5 юни, река Днепър повиши нивото си, а близки до язовира населени места, които са вероятна цел на украинска контраофанзива, бяха наводнени. Хиляди хора бяха принудени да бягат.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за срутването на стената на огромния язовир.

Трябва незабавна и максимална реакция на руския терор, заяви украинският президент Володимир Зеленски. В специално обръщение към света той каза, че подобно екологично престъпление не може да се случи в резултат просто на обстрел.

Според Зеленски, унищожаването на Каховското водохранилище показва, че руската страна възнамерява да избяга от Крим.

Кремъл нарече взривяването на язовирната стена "планиран саботаж" и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу украинците са взривили централата, за да предотвратят настъпление на руската армия срещу позициите им на западния бряг на Днепър.