Юпитер и Сатурн се "сближават" днес

На 21 декември 2020 г., след залез слънце, ниско над югозападния хоризонт, ще може да се наблюдава рядко небесно явление - двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, ще се "сближат" видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта. Подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН, цитирани от БТА.

Това явление в небесната сфера се нарича „Коледна целувка“ (Christmas kiss), пише в. „Гардиан”.

Последните почти толкова "близки съединения" на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г.

В действителност "сливането" ще се случи само видимо на земното небе, докато реално разстоянието между планетите гиганти ще си голямо. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.

На 21 декември слънцето в София ще залезе в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на "съединението" на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила - в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда, довела тримата мъдреци до родното място на Исус Христос. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо раждането на надеждата за доброто тогава.

„Коледната целувка“, както астрономът Брад Тъкър от Австралийския национален университет нарече съединението, ще се появи ниско над хоризонта в западното полукълбо и може да се наблюдава около час след залез слънце. В небето трябва да търсите „тънкия полумесец на Луната, а до него два ярки обекта“ - казва Тъкър.

Според експерти на НАСА, Голямото съединение ще трябва да се търси по-близо до хоризонта на югозапад един час след залез слънце и в този момент „тези две гигантски планети ще бъдат на разстояние само 1/10 градуса една от друга – това е равно на дебелината на монета от 10 пенса, ако човек я държи на една ръка разстояние.”

Какво означава това за хороскопа? Сюзън Милър, суперзвездата на астрологията, казва: „Голямото съединение определя характера на следващите 20 години и засяга изкуството, музиката, театъра, литературата, развлеченията, модния дизайн, храната, музиката, математиката, науката, политиката и правителствения дневен ред. С други думи, това засяга всичко!”, пише БГНЕС.