Захариева: Украйна да премисли разделянето на Болградския район

Министър на външните работи Екатерина Захариева е обсъдила в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи , съобщава БТА.

"Надяваме се да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно", е казала министър Захариева по повод на административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

Екатерина Захариева е припомнила значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. Българското национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани, спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище, е подчертала Захариева.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е поел ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той е уверил, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Въпросът с делението на Болградския район , засягащ българското малцинство там , е обсъдил и премиерът Борисов в телефонния разговор с украинския президент Зеленски , в началото на тази година, припомнят от пресцентъра на МВнР.