Закриват Държавната петролна компания

Правителството закрива „Държавна петролна компания".

Направените анализи сочат, че съществуването на „Държавна петролна компания" е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Така обявеното при предишното правителство намерение ДПК да изгражда и оперира държавни бензиностанции, които да поддържат ниски цени на горивата, се оказаха напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана, поради факта че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, според анализите сега.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво.

ДПК беше създадена през май 2020г. от финансовото министерство (тогава все още ръководено от Владислав Горанов). Тогава ведомството реши изненадващо да навлезе в пазара на горива и да създаде въпросната компания, която да оптимизира управлението на държания резерв и да създаде 100 държавни бензиностанции в цялата страна. Малко след това парламентът одобри законови промени, а държавата отпусна 50млн. лева бюджет.

Най-доволен от всичко това трябваше да е крайният потребител, който да получава най-ниската цена за най-високото качество, защото ще има конкуренция на пазара с горива.

Сега всичко това се оказа нереално и нерентабилно.....