Зам.-министър на екологията и още 5 в ареста за престъпления с отпадъци

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков и още 5 лица са задържани за 24 часа след проведена акция на спецпрокуратурата в столицата и няколко града в страната.

Събрани са множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. във връзка с проведената акция на Специализираната прокуратура.

По думите й прокуратурата наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и заместник-министър на околната среда и водите.

"В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването: претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил", посочи тя.

Сийка Милева отбеляза, че събраните до момента доказателства сочат, че заместникминистърът на околната среда и водите Красимир Живков индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изиксвания. Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството.

"Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник-министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България" -каза говорителят на главния прокурор. По думите й от тази схема се е възпозлвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрикав Монтана за преработка на акумулатори.

"От тази преработка се получава опасен отпадък. Той е бил изнасян в Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За се намалят разходите дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност , така се генерирала огромна печалба и се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери", посочи Сийка Милева.

Предстои прокуратурата да реши какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните.