Шеф на ЕК: Една банка дели България от ERM II

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис във видеоконференция, цитиран от БНР.

Въпреки че България бе първата страна, която заяви интерес към присъединяването към ERM II, процесът по присъединяването ще бъде заедно с Хърватия.

В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система, допълни Домбровскис.

Държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм през юли. За да се стигне до тази фаза и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени. При България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро. Така всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли, каза още Домбровскис.