Започва ремонтът на Дунав мост

Започна основният ремонт на българския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево.

Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря.

Дунав мост е исторически мост, построен преди 70 години, не е извършван основен ремонт досега и затова такъв е належащ, каза регионалният министър Виолета Коритарова. АПИ е направила много анализи и са предприети всички мерки ремонтът да затрудни минимално движението по моста, каза още тя.

Ще се възобнови фериботната връзка между Русе и Гюргево, която ще поеме между 20 и 30% от тежкотоварния трафик и ще облекчи пътуването през съоръжението на леки автомобили. От 28 юни 2024 г. румънското правителство е взело решение да започне усилена работа по стартиране на фериботната връзка.

"Започващите действия по ремонта ще наложат те да предприемат по-спешни действия", каза регионалният министър.

"Ще се работи седем дни в седмицата с удължено работно време, но само в светлата част на денонощието, защото габаритът на моста и височината му са предпоставка за рискове и неблагоприятни ситуации. Затова няма да се работи нощно време. Оценили сме и проблема, че нощно време при светлина за работниците може да осветим и пътуващите, което ще е предпоставка за инциденти, а нашето най-важно желание и стремеж е безопасността и здравето на всички пътуващи и на строителните работници", каза още министърът.

За да не се затрудни летният туристически сезон и да не се ограничава движението на туристи от двете страни, ремонтът започва само в първия 200-метров участък. Строителните работи ще се извършват в 6 етапа.

Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.