Днес започва предизборната кампания

Днес се открива предизборната кампания за вота на 11 юли за 46-то Народно събрание.

В изборите този път ще участват 23 партии и коалиции. Имащите право на глас са 6 711 048 души, по предварителна оценка. Точната бройка ще стане ясна по време на изборите.

Според Цветозар Томов, говорител на ЦИК, за първи път ще има 800, а може би и повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни.

Основен проблем за тези предсрочни избори през юли е машинното гласуване и по-точно осигуряването на необходимия брой машини. В момента са налични 9600 машини за гласуване. Секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Законът позволява да се гласува и с хартиени бюлетини, но в една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини. Към гласуване с бюлетини се минава само ако се установи, че има някакъв проблем с машината и тя не може да се използва.

Предизвикателството е, че с наличния брой машини не може да се осигури повече от една, в секциите с най-много избиратели, защото ще са нужни и машини за някои от секциите в чужбина. В ЦИК все още смятат, че могат да постигнат споразумение със сегашния доставчик "Сиела Норма" за доставка на още 1500 бройки.

На 10 юни, от ЦИК съобщиха че са получили оферта за машини и от друга фирма, но искат да проверят техническата спецификация на предлаганата техника. Обявената от фирмата цена е съмнително ниска?