Засилен контрол по КПП-тата, няма "отивам на работа" по празниците

По празниците около Цветница и Велкиден МВР затяга контрола по КПП-тата на областните градове. През почивните дни основанието "отивам на работа" не важи, ние знаем кои са хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Няма да се допуска безцелно движение на автомобили, увери той.

В страната има около 4000 храма, пред всеки от тях ще има полиция, за да се гарантира спазването на противоепидимичните мерки.

Искам да уточня, че целта на МВР е да защити живота и здравето на хората, а не да преследва нарушителите и да налага санкции. Ние сме от една страна, гледаме в една посока. Призовавам всички граждани да бъдат дисциплинирани, да не изпробват нашите реакции, коментира Иванов.

Шефът на столичната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев допусна, че е възможно на някои места да възникнат конфликти ситуации между служителите на реда и гражданите, тъй като полицията няма да допуска струпване на хора на едно място.

Всички областни директори ще направят среща с местните митрополити, уточняват се организацията и местата на литургиите. Движението на човешкия поток трябва да е еднопосочно, хората и свещениците да имат лични предпазни средства, в храмовете да се допускат вярващи, без да се създава риск от разпространение на заразата.

Храмовете ще се третират като хранителни магазини или аптеки, допълни главният секретар Ивайло Иванов.