Преговорите - въвеждане на електронно здравно досие

Спешни мерки за справяне с Covid пандемията и мащабна реформа в здравната система. Около това се обединиха четирите формации днес, обсъждайки приоритетите в сектор здравеопазване, като част от преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната". В тях участват ИТН, ДБ и БСП.

"Незабавно премахване на социалните ограничения, а ваксинацията да остане доброволен информиран акт с прозрачни послания за гражданите, като не се допускат форми на натиск", каза проф.Чорбанов от ИТН.

БСП предлагат още безплатни лекарства за деца под 14 години, намаляване на ДДС за лекарства и финансово осигуряване на защитени болници в труднодостъпни региони. Болниците повече не могат да бъдат търговски дружества, смятат от БСП.

От ДБ предлагат населението да бъде профилактирано преди да започнем да го лекуваме. В момента почти липсва профилактична насоченост - смята доц.Александър Симидчиев от ДБ.

Всички политически формации се обявиха за спешно въвеждане на електронно досие и спиране на доплащането от страна на пациентите, както и за изграждане на Детска болница и увеличаване на възнагражденията на работещите в Спешна помощ.