Зеленски: Никой не може да прогнозира колко ще продължи войната

"Никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи тази война", каза украинският президент Зеленски в ново видеобръщение.

"Това, за жалост, ще зависи не само от нашите хора, които вече дават своя максимум. Това ще зависи от нашите партньори, от европейските страни, от целия свободен свят", каза още Зеленски и изрази благодарността си към всички, които работят за засилване на санкциите срещу Русия и за увеличаването на военната и финансовата подкрепа за Украйна.

"А за западните страни това не е просто разход, тук става въпрос не за счетоводство, а за бъдещето", подчерта той.

Според Зеленски украинските сили вече са свалили 200 руски бойни самолета от началото на войната. Русия е загубила и танкове, бронетранспортьори, хеликоптери и дронове.

"И за какво е всичко това? За да може статуята на Ленин да остане малко повече във временно окупирания Геничевск. Няма и не може да има друг резултат за Русия", заяви украинският президент.

Статуята на Ленин в Геничевск - град в южната украинска Херсонска област - бе възстановена от руската армия миналия месец, отбелязва АП.

Зеленски обяви, че украинските сили напредват и са си върнали вчера шест населени места.

Среща между двамата президенти - Путин и Зеленски е възможна само ако Москва и Киев постигнат някакво предварително споразумение, обяви отново говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас - промишления източен украински регион, който Русия си е поставила за цел да превземе.

Според представители на западни правителства руската армия не постига особен напредък в своята офанзива, а при това се очаква украинската съпротива да стане още по-ожесточена, отбелязва ДПА.