Войната в Украйна продължава и на ВЕЛИКДЕН

Войната на Русия в Украйна продължава. Дори и по време на най-големия православен християнски празник - ВЕЛИКДЕН!

Украинският президент Зеленски говори пред журналисти в метрото на Киев.

Той отново призова Владимир Путин да преговарят лично за прекратяване на войната. Зеленски подчерта, че е готов на каквато и да било размяна с Русия, само за да останат живи украинските бойци в Мариупол и обсадените там над 2000 цивилни граждани. По думите му вчера те са преживели един от най-тежките дни на руската окупация.

"Ако бъдат унищожени нашите хора в Мариупол и ако бъде обявен референдум... псевдореферендум за нови псевдорепублики, Украйна ще се оттегли от каквито и да било преговори", каза Зеленски, говорейки за Херсонска и Запорожска област.

По информация на украинските власти вчера руските сили са продължили с обстрела на мариуполския металургичен завод "Азовстал". Съобщава се за ожесточени сражения в Донбас и около Харков. Ракетен обстрел е имало и срещу Одеса. В черноморския град е била поразена и 15-етажна жилищна сграда, убити са най-малко 8 души, включително 3-месечно бебе. Руското министерство на отбраната обяви само, че с далекобойни ракети, изстреляни от бойни самолети, е бил унищожен логистичен терминал на военно летище край Одеса, където са били складирани американски и европейски оръжия.

Володимир Зеленски съобщи още, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин ще посетят Киев по-късно днес. Белият дом обаче все още не е направил коментар. Очаква се по време на срещата Зеленски да отправи призив за повече тежки оръжия, за които вече заяви, че са жизненоважни за военните усилия на Украйна.

Българският премиер кирил Петков обяви, че в сряда той и представители на управляващите партии отиват в Киев.