Костурков: Земеделските протести са с политически мотиви

В политически протест и близост с президента и служебното правителство обвини зърнопроизводителите депутатът от ПП-ДБ и зам.-шеф на земеделската комисия на парламента Росен Костурков, за Нова тв.

"Подкрепям правото на всеки да протестира и в това не виждам нищо лошо. Но и хората вече знаят, че тези протести са с политически мотиви. Видях там Симеон Караколев, който е близък до служебното правителство, с тях направиха пилона в Рожен с държавни пари", каза Костурков пред Нова телевизия.

Тези хора, които организират протеста, помогнаха земеделието ни да е в това положение, каза Костурков.

"България произвежда два пъти по-малко слънчоглед отколкото преработвателите имат нужда, а преработката е с добавена стойност. И вносът на слънчоглед от Украйна ще поевтини олиото", каза Костурков. Ние винаги сме внасяли слънчоглед от Украйна, припомни депутатът.

"България е износител на зърно и то се продава на световните борси, за нашите производители няма никаква опасност от внос от Украйна", каза Костурков по темата дали вносът на пшеница може да удари българските зърнопроизводители.

Ако протестиращите земеделци отказват да преговарят, как ще се решат проблемитеим? Акко не искат решаване напроблемите, имат друга цел...Този протест има силна политическа окраска, вместо да е икономически, категоричен бе зам.председателят на земеделската комисия в парламента. Той припомни, че българските зърнопроизводители отказват да продават на българските преработватели.