Пореден ден на земеделски протести

Пореден ден на земеделски протести.

Ще блокират изходите към АМ "Тракия". Между 10 и 15 часа ще бъде спряно движението в района на селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Затворен в тези часове ще е и пътят между Ямбол и Сливен, както и международният път от ГКПП "Лесово" към п. в. "Петолъчката".

Фермери от област Кърджали ще затворят за час международния път за Гърция. Акцията ще се проведе на пътен възел "Джебел" между 11 и 12 часа, съобщава БНР.

В 11 часа производителите от област Благоевград ще се съберат на международния път Е-79 - край полигона на областния център. Фермерите се подготвят за масов поход към столицата в началото на следващата седмица. Сред основните им искания са оставка на земеделския министър Кирил Вътев и отмяна на готвените от догодина рестрикции.

Очаква се между 10 и 15 часа да бъде затворен главният път София - Русе - при село Горни Дъбник и при град Славяново.

От 12 до 14 часа се очаква да бъде затворена и АМ "Тракия", край Пловдив.

Нова среща на протестиращите с представителит на правителството ще има в 16.30 днес в МС.

Има различия и напрежение при отделните земеделски организации. Те разговаряха поотделно с премира Денков в сряда. Основното различие е искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на "Зелената сделка", защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, заради вноса на евтина земеделска продукция от Украйна. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба.

От правителството обявиха, че търсят работещо решение на проблемите.